Katten zijn heel goed in het verbergen van pijn. Dit komt voort uit hun instinct als prooidier in het wild. Ze willen niet zwak overkomen om geen prooi te worden. Er zijn subtiele dingen die je kunt opmerken als je weet waar je op moet letten. Ontdek het hier!
Veranderingen in gedrag
Gedragsveranderingen zijn vaak het eerste signaal dat een kat pijn heeft. Katten die normaal actief en speels zijn, kunnen ineens teruggetrokken of prikkelbaar worden. Hier zijn enkele opvallende veranderingen in gedrag:
- Prikkelbaarheid: Zelfs de vriendelijkste kat kan wat prikkelbaar worden als ze pijn heeft. De kat kan gaan blazen of zelfs uithalen bij aanraking.
- Verbergen of terugtrekken: Een kat die pijn heeft, kan zich meer gaan verstoppen. De kat gaat op zoek naar donkere, rustige plekken en vermijdt contact met mensen.
- Aanhankelijk gedrag: Sommige katten vertonen juist het tegenovergestelde gedrag en worden aanhankelijker dan normaal. Ze kunnen meer aandacht van je vragen en je continu volgen.
- Verlies van interesse: Een kat die geen interesse meer toont in spelletjes of zijn omgeving kan te maken hebben met ongemak.
Veranderingen in eetlust
Katten zijn vaak gevoelig als het gaat om eten. Een plotseling verlies van eetlust kan wijzen op pijn, vooral als het gepaard gaat met de volgende andere symptomen:
- Meer drinken: Sommige katten gaan meer drinken als reactie op pijn of stress. Als katten nierproblemen hebben of diabetes drinken ze ook heel veel.
- Minder eten: Pijn kan ervoor zorgen dat je kat minder gaat eten, vooral als er sprake is van gebitsproblemen of maagklachten.
- Kwijlen of moeite met kauwen: Als je kat pijn heeft in haar mond of tanden, kan ze meer gaan kwijlen of moeite hebben met kauwen. Dit kan een teken zijn van tandheelkundige problemen.
Veranderingen in lichaamsbeweging
De volgende veranderingen in lichaamsbeweging kunnen duiden op het feit dat je kat pijn heeft:
- Gebogen rug: Katten die buikpijn hebben, kunnen hun rug bollen om de pijn te verlichten.
- Stijf of mank lopen: Problemen met gewrichten, botten of spieren kunnen ervoor zorgen dat je kat stijf loopt of een poot ontziet. Dit kan wijzen op artritis, een verwonding of zelfs een neurologisch probleem.
- Spanning in het lichaam: Een gespannen lichaam of een strak opgetrokken buik kan wijzen op pijn. Katten die zich ongemakkelijk voelen, liggen vaak op een bepaalde manier om druk op het pijnlijke gebied te vermijden.
- Verminderde verzorging: Katten besteden normaal veel tijd aan het verzorgen van hun vacht. Als ze pijn hebben, vooral in hun rug, poten of mond, kunnen ze stoppen met zichzelf verzorgen, wat resulteert in een slordige, matte vacht.
Veranderingen in stemming
Hoewel katten niet zoveel geluid maken als honden, kunnen ze vocale signalen afgeven als ze pijn hebben. Let op de volgende veranderingen:
- Meer miauwen of krijsen: Sommige katten worden juist vocaal als ze pijn hebben. Ze kunnen meer miauwen of krijsen, vooral als ze bewegen of aangeraakt worden.
- Minder geluid maken: Aan de andere kant kunnen sommige katten juist stiller worden. Een kat die normaal veel miauwt maar ineens stil is, kan te maken hebben met ongemak.
- Spinnen op ongebruikelijke momenten: Hoewel spinnen meestal een teken van tevredenheid is, kunnen katten ook spinnen als ze pijn hebben. Dit kan verwarrend zijn.
Problemen met de kattenbak
Veranderingen in het gebruik van de kattenbak kunnen ook een indicatie zijn van pijn. Let op de volgende gedragingen:
- Niet naar de kattenbak gaan: Als je kat de kattenbak begint te vermijden, kan dat een teken zijn van pijn, vooral bij blaas- of nierproblemen, of artritis waardoor het in- en uitstappen pijnlijk is.
- Moeite met plassen of ontlasten: Een kat die last heeft van constipatie, diarree, of moeite heeft met plassen, kan pijn ervaren in het spijsverterings- of urinestelsel. Dit kan wijzen op problemen zoals een urineweginfectie, nierstenen of een blokkade.
Overmatig likken van een bepaald gebied
Katten likken zich vaak om zichzelf te verzorgen, maar als je merkt dat je kat zich voortdurend op een specifiek deel van het lichaam likt, kan dit wijzen op pijn. Dit is vooral gebruikelijk bij katten met:
- Artritis: Katten met gewrichtspijn kunnen hun gewrichten herhaaldelijk likken om verlichting te zoeken.
- Verwondingen of infecties: Als je kat zich voortdurend op één plek likt, kan er sprake zijn van een wond, ontsteking of huidprobleem.
Veranderingen in de ademhaling
Wat echt niet goed is, is als de ademhaling anders is. Pijn kan de ademhaling oppervlakkig of versneld maken. Als je de ademhaling hoort piepen kan dit een teken zijn van ernstige pijn of ademhalingsproblemen.
Wanneer is het handig om naar de dierenarts te gaan?
Het is nodig om naar de dierenarts te gaan als je denkt dat je kat pijn heeft. Wacht niet. Met een huisdierenverzekering van OHRA ben je gedekt tegen onverwachte medische kosten. Je kat verzekeren is verstandig als je gedekt wil zijn tegen hoge kosten.