Vergeet je geregeld allerlei klussen in en rondom je huis? Of stel je die klussen het liefst zo lang mogelijk uit? Dan kun je op den duur te maken krijgen met allerlei vervelende problemen, zoals lekkage. Maar er kan ook brand of zelfs koolmonoxidevergiftiging ontstaan. In dit artikel lees je welke drie onderhoudsklussen je in ieder geval niet mag missen, waaronder cv-ketel-onderhoud. Pak je onderhoudskalender erbij en schrijf ze meteen op.

1. Cv-installatie (laten) controleren

De eerste op het lijstje is cv-onderhoud. Het onderhouden en controleren van je cv-installatie is belangrijk om het systeem goed draaiende te houden. Achterstallig onderhoud kan ervoor zorgen dat je cv-ketel kuren gaat vertonen, zoals defecten en storingen. Ook kan je ketel gaan lekken en op deze manier een lekkage of verborgen waterschade veroorzaken. Het kan zelfs zo zijn dat er door je cv brand uitbreekt, of dat er een dodelijk gas (koolmonoxide) vrijkomt. Kortom: allemaal meer dan goede redenen om op tijd een cv-specialist te bellen voor de periodieke onderhoudsbeurt. De meeste ketels moeten jaarlijks of tweejaarlijks onderhouden worden.

2. Dakgoot vrijmaken

Ga ieder jaar het dak op om je dakgoot schoon te maken. Of laat de goten professioneel reinigen door een dakgootspecialist. Het einde van de herfst is hier een perfect moment voor, zo rond november en december. Als je deze klus te lang blijft uitstellen, dan kun je last krijgen van nattigheid in huis, zoals een fikse lekkage. Of van andere vochtproblemen, zoals schimmel en houtrot.

Zie je gras en plantjes in de dakgoot groeien? Of zie je veel vliegen of muggen rond de dakgoot? Dan is dat een teken dat je dakgoot verstopt aan het raken is. Het is dan meestal nog niet te laat, dus haal dan de ladder uit de schuur en maak de dakgoten snel vrij.

3. Slimme beveiliging elk jaar updaten

Een slim alarmsysteem is hartstikke handig: het is draadloos, 24/7 aangesloten op een virtuele alarmcentrale, en gewoon te bedienen via een app op je smartphone of tablet. Is jouw huis beveiligd met zo’n slim alarm? Zorg dan dat je het systeem elk jaar laat updaten. Tijdens deze onderhoudsbeurt controleert de specialist je alarm op systeemfouten, storingen en defecten. Ook zorgt de alarmspecialist ervoor dat het systeem over de laatste updates beschikt. Zo weet je zeker dat je elektronische beveiliging ook komend jaar weer probleemloos dieven buiten de deur houdt.