Een gezonde tuin begint bij een goede bodem

Het belangrijkste in je tuin is misschien wel de bodem, want daar begint alles natuurlijk mee. Wanneer je mooie planten en bloemen in je tuin wilt hebben, is het belangrijk dat de bodem van je tuin goed is en je hier de juiste zorg aangeeft. Maar hoe zorg je ervoor dat de bodem van je tuin gezond is?

Wat is de bodem van je tuin?

Wanneer we het hebben over de bodem van je tuin hebben we het over de grond waar de planten en bloemen uitgroeien in je tuin. Een bodem bestaat uit 4 onderdelen. Een bodem bestaat namelijk uit een mineraal deel, wat inhoudt dat de bodem bestaat uit zand, silt of kleideeltjes. En de andere 3 onderdelen van de bodem zijn een organisch deel, lucht en water.

Wanneer we het hebben over het organische deel hebben we het over de beestjes en planten die in de bodem leven. Deze zorgen er dan ook voor dat de bodem structuur krijgt, samen met de schimmels en bacteriën.

Hoe zorg je ervoor dat je een gezonde bodem in je tuin hebt?

Het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat je een goede bodem hebt in je tuin en daarom kan je deze het beste van tevoren goed onderzoeken. Op deze manier weet je zeker dat je planten het goed gaan doen.

Tip 1: Onderzoek eerst of je bodem wel gezond is. Steek er in met een spade en haal een stuk grond eruit. Wanneer de bodem korrelig is en er kruipen wormen in rond weet je in ieder dat je bodem gezond is. Wanneer dit niet het geval is en het zand licht is kunnen planten er moeilijk in groeien.

Tip 2: Wanneer je erachter bent gekomen dat je bodem dus niet zo gezond is, moet je dus natuurlijk gezonder maken. Dit kan je prima doen door compost op de bodem te gooien.

Tip 3: Wanneer je je tuin nog moet gaan verbouwen is het altijd belangrijk dat dit van tevoren wordt bepaald. Degene die de tuin gaat ontwerpen kan dan ook kijken hoe de bodem eraan toe is en welke planten er het beste kunnen gaan groeien in jouw tuin.
Vraag om hulp wanneer je het zelf niet goed weet.

Wanneer je niet zoveel verstand hebt van tuinen en je niet precies weet wat je moet doen, kan je natuurlijk altijd om hulp vragen. Iemand die verstand heeft van hoe de bodem eruit moet zien en wat het beste is, kan dit heel gemakkelijk beoordelen en weet dan ook precies waar die naar moet kijken en hoe die de tuin moet onderhouden. Dat is natuurlijk ideaal en zo hoef jij er niet van alles over op te zoeken.