De badkamer is de meest ideale plaats voor schimmels om zich te hechten aan muren, plafonds, badkamermeubels en textiel. Waarom? Omdat schimmels en vocht de grootste vrienden zijn en de badkamer is nu eenmaal de plek in huis waar het ‘t vaakst vochtig is. Het is best vervelend als je tijdens het douchen naar zwarte spikkels of vlekken op de muren en plafonds aan het staren bent en het kan ook voor een vieze muffe lucht zorgen. Daarom wil je de schimmels ook weg hebben en het liefste wil je ook dat schimmels niet meer terugkeren. Maar hoe pak je dat aan?

Eenvoudig te herkennen

Gelukkig zijn schimmels eenvoudig te herkennen. De zwarte schimmel in badkamer herken je aan zwarte spikkels of vlekken op muren, plafonds, meubilair, kozijnen en textiel en kun je in een beginstadium verwijderen met een schimmelreiniger of met een beetje heet water met soda erin. De witte schimmel zorgt daarentegen voor een laagje witte, harige aanslag en is eveneens met schimmelreiniger of heet water met een beetje soda te verwijderen. Het is een ander verhaal als de schimmel in een vergevorderd stadium is.

Wat te doen als ik te lang heb gewacht?

Misschien heb je er nooit bij stilgestaan om schimmels direct te verwijderen, maar het is ontzettend belangrijk om schimmels te verwijderen. Ze zijn vies, produceren een muffe lucht en ze zijn ook nog een schadelijk voor de gezondheid. Des te meer reden dus om gelijk actie te ondernemen als je zwarte spikkels, donkere vlekken of witte, harige aanslag ziet zitten. Heb je te lang gewacht en bevindt de schimmel zich in een vergevorderd stadium? Dan heb je de hulp nodig van een professioneel bedrijf. Die de schimmels deskundig kunnen verwijderen.

Voorkomen is beter dan genezen

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen en gelukkig kun je veel doen om schimmels buiten de deur te houden. Wij zetten even een aantal handige tips & trucs voor je op een rijtje.

Ventileren

Ventileren is simpelweg het beste dat je kunt doen. Zorg ervoor dat je vaak ventileert door ramen en deuren tegenover elkaar open te zetten. Controleer ook of alle ventilatieroosters open staan en of het aanwezig ventilatiesysteem nog wel goed werkt. Als condens kan ontsnappen ontstaat er een betere luchtvochtigheid en krijgen schimmels weinig kans om zich te vermeerderen. Ook gevaarlijke schimmelsporen in de lucht verdwijnen als je regelmatig ventileert.

Drogen

Zorg ervoor dat je bijvoorbeeld de badkamer goed droogt als je klaar bent met douchen. Zo krijgen schimmels geen kans om zich te hechten en blijft de luchtvochtigheid laag. Maar in een badkamer is een goede afzuiger of ventilatiesysteem zeker geen overbodige luxueuze. Want kurkdroog krijg je het nooit.

Vochtvreters en luchtontvochtigers plaatsen

Een te hoge luchtvochtigheid zorgt ervoor dat schimmels de kans krijgen om zich te vermeerderen. Het is dus belangrijk om de luchtvochtigheid op niveau te houden. Door de aanschaf van een hygrometer kun je de luchtvochtigheid meten en bij constatering dat de luchtvochtigheid te hoog is kun je vochtvreters of luchtontvochtigers plaatsen.

Schimmelwerende verf gebruiken

Ga je de muren of het plafond in de badkamer of andere vochtige plaatsen opnieuw sauzen? Gebruik dan een schimmelwerende verf. Deze verf geeft schimmels namelijk geen schijn van kans om zich te hechten en te vermeerderen.