De tuin leeft met de seizoenen en in de winter is er een soort van winterslaap. Hoveniers noemen het winterklaar maken van de tuin. Het zijn in feite werkzaamheden om planten te beschermen tegen vorst en dat geldt vooral voor het gazon. Oktober en november zijn de juiste maanden om de voorbereidingen te doen.

Gazon vereist de nodige activiteiten

Vooral het gazon heeft bescherming nodig. Zorg dat het gras minimaal 5 centimeter hoog is om te overwinteren. Het is van belang om het gazon open te laten waardoor lucht en water de wortels goed kunnen bereiken. Dit bereik je door het gazon te verticuteren. Zorg dat het gazon vrij is van bladeren en takken. Als de temperatuur nog boven de vijf graden blijft, kunnen kale plekken worden ingezaaid. Het is verstandig om het gazon bij te mesten met de juiste bemesting. Naast bemesting is het strooien van kalk in de maanden januari en februari nodig om een goede PH-waarde te krijgen.

Planten in de border bedekken

Voor de vaste planten in de border is beschermen de boodschap. Vorstgevoelige planten dienen bij voorkeur op een vorstvrije plek te overwinteren. Laat de bladeren in de borders liggen want die werken als een deken. Zorg wel dat de bodem nog wel voldoende lucht krijgt. De bladeren worden in het voorjaar bruikbare compost. Het zorgt bovendien voor een goede diversiteit. Er komen insecten wat weer voer oplevert voor vogels. Bloembollen kun je tot en met november planten. Vuistregel is dat het vóór de eerste nachtvorst moet gebeuren.

Meubilair in de winter opbergen

Tuinmeubelen hebben ook te lijden in de winter. Vooral houten tuinmeubels drogen uit. Het beste is een opslag in een droge goed geventileerde plek zoals een schuur of zolder. Er zijn ook goede beschermhoezen die voldoende bescherming bieden. Gebruik in ieder geval geen plastic hoezen om verrotting en schimmel te voorkomen. Wicker meubels hebben een kunststof vlechtdraad die bij lage temperatuur kan breken. Ook voor deze meubels is een vorstvrije plek het beste.

Winterklaar maken is ook de buitenkraan afsluiten en de waterslang leeg laten lopen. Bevriezing van de waterleiding zorgt voor waterschade bij dooi. Elke buitenkraan heeft een afsluitkraan in de meterkast.