Het plaatsen van schuttingen! Hoe doe je dat nou eigenlijk? Wij helpen je graag verder en hebben daarom een stappenplan voor je gemaakt.

Stap 1. Zorg voor de juiste benodigdheden

Het is belangrijk dat je de juiste spullen in huis hebt. Via onze website kan je alle benodigdheden vinden. Denk hierbij aan:

  • Je hebt keuze uit een houten schutting of een composiet schutting
  • Palen
  • Beton of paalhouders
  • Een houten sleg
  • Bevestigingsmateriaal
  • Gereedschap
  • (touw, boormachine, meetlint, waterpas,grondboor)

Stap 2. Grond voorbereiden

Zorg ervoor dat de grond goed schoon is. Hierdoor kun je straks makkelijk te werk gaan. Span ook vast een touw op de plaats waar de schutting gaat komen. Zo kun je ervoor zorgen dat de palen gelijk op een lijn komen te staan.

Stap 3. De eerste schuttingpaal plaatsen

Maak met een grondboor een gat in de grond. De paal moet ongeveer 50 centimeter diep de grond in voor een stevige basis. Zorg ervoor dat je de paal zo recht mogelijk houdt en sla deze de laatste 10 centimeter met een houten sleg de grond in. Controleer of de paal waterpas zijn aan beide zijden. Stamp daarna de grond rondom de paal goed aan.

TIP: Voorkom meetfouten en zet nooit alle palen in een keer. Werk per scherm en per paal. Zo voorkom je dat je opnieuw moet beginnen.

Stap 4. De tweede schuttingpaal plaatsen

Het is belangrijk dat de palen op juiste afstand van elkaar staan. Het schuttingdeel moet er mooi tussen passen. Gebruik een hulp-lat van 181 centimeter om tussen de palen (beneden en boven) te meten. Hierdoor weet je zeker dat de schutting past. Boor het gat voor de tweede schuttingpaal en herhaal de werkwijze van stap 3.

Stap 5. Schuttingdeel bevestigen

Meet op welke hoogte de tussenplanken zitten van het schuttingdeel. Op deze hoogte moet je namelijk de schuttingsteunen in de palen plaatsen. Dit is vanaf de bovenkant gemeten.

Schroef het eerste schuttingdeel vast aan de steunen van de schuttingpalen. Zorg ervoor dat elk deel van de schutting waterpas hangt en het is belangrijk dat deze iets boven de grond hangt. Hierdoor voorkom je dat de schutting aan de onderkant gaat rotten.

Stap 6. Plaats de volgende schuttingen

Als de vorige schutting op de juiste wijze is gemonteerd kan je de volgende schuttingen plaatsen. Herhaal stap 3 t/m 5 tot je de hele schutting hebt gezet. (ps.: vergeet tussendoor natuurlijk geen pauzes te nemen)

TIP: Het kan voorkomen dat je het laatste schuttingdeel op maat moet maken. Gebruik hiervoor een decoupeerzaag of cirkelzaag om nauwkeurig te werk te gaan.

Stap 7. De schutting afwerken

Plaats eventueel nog een afdekregel als bescherming tegen vochtinbreng. Je schutting is hierdoor niet alleen beschermt maar ziet er ook netjes en afgewerkt uit! Om je schutting helemaal af te maken kun je naar eigen wens een aantal bloembakken of bloempotten aan hangen. Het is ook mogelijk om er een klimplant tegenaan te groeien voor een creatief effect.

Mocht je na het lezen van deze blog toch nog vragen hebben? Neem dan gerust contact op met onze experts. Wij helpen je dan graag verder met een passend advies.