8 tips hoe jij je vijver kan onderhouden

Een vijver in je tuin ziet er natuurlijk harstikke mooi uit en iedereen zal dat wel willen. Maar zoals bij alles bijna is, zitten er aan een vijver in je tuin ook zo zijn voor- en nadelen. Een vijver moet natuurlijk ook onderhouden worden, want je wil hier natuurlijk lang van genieten. Lees hieronder hoe jij het beste je vijver kan gaan onderhouden.

Waarom moet je een vijver goed onderhouden?

Wanneer je een mooie vijver in je tuin hebt aangelegd is het natuurlijk belangrijk dat jij deze goed onderhoud. De vissen die erin zwemmen willen natuurlijk lang genieten van het water en houden natuurlijk van schoon water. Maar ook jij wil natuurlijk genieten van een mooie vijver in je tuin en wil dat deze lang meegaat. Hieronder lees je daarom een aantal tips die jou helpen bij het onderhouden van je vijver.

8 tips hoe jij je eigen vijver kan onderhouden

Tip 1: Uiteraard is het belangrijk dat jij zuurstofplanten in je vijver hebt staan. Deze zijn namelijk erg goed voor de bacteriële afbraak van organisch afval in je vijver. We hebben het hier dan vooral over uitwerpselen van vissen en de overige plantresten. Deze moeten natuurlijk wel verwijderd worden en dat doen de zuurstofplanten.

Tip 2: Wanneer je lang wilt genieten van je vijver is het belangrijk dat er niet veel afval in je vijver zit. Het is daarom belangrijk dat de bodem van je vijver af en toe schoon gemaakt wordt.

Tip 3: Wat natuurlijk ontzettend belangrijk in een vijver is, is dat je het water moet controleren. Het water is namelijk belangrijk voor een gezonde vijver en daarom moet je bepaalde dingen controleren. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je de KH waarde controleert, de GH waarde en de PH waarde.

Tip 4: In een vijver zit natuurlijk ook een filter en deze moet natuurlijk ook schoongemaakt worden. Wanneer je de hele vijver schoonmaakt kan je deze natuurlijk niet vergeten.

Tip 5: Veel vissen in je vijver is natuurlijk leuk, maar te veel vissen in je vijver kan zorgen voor problemen. Dit kan er namelijk op den duur voor zorgen dat er algengroei ontstaat. Dit wil je natuurlijk voorkomen en daarom is het verstandig om te kiezen voor wat minder vissen, zodat je vijver schoon blijft.

Tip 6: Af en toe het vijverwater vervangen is ook belangrijk. Wat je dan niet moet doen is al het water vervangen voor nieuw water, maar je kan er het beste voor kiezen om 1/3 van het vijverwater te vervangen voor nieuw en schoon water.

Tip 7: Je zult merken dat er veel bladeren in de vijver vallen. Het is natuurlijk belangrijk om deze bladeren te verwijderen uit je vijver zodat je geen afval krijgt.

Tip 8: Waterplanten bereiken uiteindelijk de oppervlakte van het water en dit zorgt ervoor dat de planten dan minder snel gaan groeien. Het is daarom belangrijk dat je een paar keer per jaar de waterplanten gaat snoeien, zodat ze weer mooi door kunnen groeien.