De verschillende soorten vijvers op een rijtje

Je tuin gezelliger maken met een vijver is natuurlijk een hele goede optie. Maar er zijn ontzettend veel verschillende soorten vijvers die het kiezen niet echt heel makkelijk maken. Maar wat zijn alle verschillende soorten vijvers en welke past het beste bij jou en je tuin? Je leest hier alles over de verschillende soorten vijvers!

Biologische vijver

Allereerst hebben gaan we het hebben over een biologische vijver. Een biologische vijver is eigenlijk niks anders dan dat de natuur het heeft te zeggen in de vijver. De vijver heeft dus veel planten en trekt veel dieren aan, zoals kikkers en insecten. Dit betekent ook dat er in een biologische vijver geen gebruik wordt gemaakt van een vijverpomp, een filter of chemische middelen.

Natuurvijver

Eigenlijk lijkt een natuurvijver veel op een biologische vijver, want ook bij deze vijver heeft de natuur het voor het zeggen. In deze vijver zijn er ook weer veel planten te vinden en trekt die ook weer veel dieren aan. Ook hier wordt geen pomp, filter of chemische middelen gebruikt.

Koi vijver

Je hebt vast wel eens gehoord van een koi, dit is een Japanse vis. De naam van de vijver zegt het al en dat is dat er in de vijver koi vissen zwemmen. Deze vissen hebben een vijver nodig die goed wordt onderhouden en daarom kan je ervoor kiezen om hier alleen koi vissen in te laten zwemmen.

Siervijver

Een siervijver is natuurlijk erg mooi in de tuin en dat is dan ook een vijver die er erg mooi uitziet. Bij deze vijver zijn de planten heel erg aanwezig. Hier staan dan ook mooie planten omheen, zwemmen mooie vissen in en zorgt echt voor sfeer in de tuin.

Zwemvijver

Wanneer je graag een vijver in je tuin wilt maar ook graag wilt kunnen zwemmen tijdens de warme dagen, is een zwemvijver de ideale oplossing. Een zwemvijver lijkt eigenlijk heel veel op een vijver en wordt dan ook zo natuurlijk mogelijk aangelegd. Wanneer je een zwembad dus niet mooi vindt in je tuin, maar wel van het water wilt genieten, kan je hiervoor kiezen.

Visvijver

De naam van de vijver zegt het eigenlijk al en dat is dat deze vooral is gemaakt voor vissen. In deze vijver draait het dan ook voornamelijk om de vissen en hier zitten dan ook eigenlijk helemaal geen planten in. Hierbij is het dus belangrijk dat je goed kijkt naar het water en dit heel goed schoon houdt. Er zitten namelijk geen planten in het water die ervoor kunnen zorgen dat het water schoon blijft.

Spiegelvijver

Houd je van een mooie strakke tuin, maar wil je toch graag een vijver in je tuin? Dan kan een spiegelvijver erg mooi staan. Een spiegelvijver heeft mooie strakke vormen en zijn vaak wat ondieper. Dit zorgt er dan ook voor dat de weerspiegeling van de zon en wolken het beste naar voren komen.