Een vijver in je tuin plaatsen

Wanneer je jouw tuin gezellig wilt maken kan je dit natuurlijk prima doen met een vijver. Wanneer je voldoende ruimte in je tuin hebt, kan het ontzettend leuk en gezellig zijn om een vijver te gaan plaatsen. Maar het plaatsen van een vijver is natuurlijk niet heel makkelijk en daar moet je wel bepaalde dingen voor weten. Hieronder lees je hoe je in 8 stappen een vijver kan gaan plaatsen in je tuin.

Wanneer kan je de vijver het beste plaatsen

Wanneer jij een vijver in je tuin wilt gaan plaatsen kan je daar het beste een moment voor uit gaan zoeken. Het beste om een vijver te plaatsen is in het voorjaar. De temperatuur is dan erg gunstig om een vijver te graven en de planten die je er uiteindelijk in wilt hebben, kunnen zich dan door de temperaturen goed nestelen. Uiteraard groeien de planten ook sneller door de betere temperaturen en dan kan je in de zomer heerlijk genieten van een mooi vijver!

Wanneer je geen tijd hebt gehad in het voorjaar om de vijver te leggen, kan je er het beste voor kiezen om te wachten tot het volgende jaar. Wanneer je in de zomer namelijk een vijver aan gaat leggen hebben de planten nog niet de tijd gehad om zich te nestelen. De planten kunnen daardoor niet tegen het vele licht en dit zal ervoor zorgen dat er veel algengroei zal zijn.

In 8 stappen een vijver plaatsen

Stap 1: Allereerst is het belangrijk dat je gaat kijken waar je de vijver wilt hebben. Je moet natuurlijk kijken hoe groot je de vijver wilt hebben en waar het dan kan passen. Uiteraard moet je ook rekening gaan houden met dat er een gat gegraven moet worden en dan moet je kijken of er niks in de weg staat.

Stap 2: Wanneer je de plek van de vijver hebt bepaald kan je de vijver gaan uitgraven. Wanneer je een strakke vijver wilt hebben kan je het beste kiezen om met een spade te beginnen. Hiermee kan je loodrecht langs de contouren van het touw naar beneden steken. Uiteraard moet je er rekening mee houden hoe diep je gaat graven er komt namelijk altijd nog een laag van 10 centimeter plaatzand op te liggen.

Stap 3: Zoals je hierboven al hebt gelezen kan je na het graven de vijver gaan vullen met plaatzand. Dit zorgt ervoor dat je geen lekkages krijgt.

Stap 4: Wanneer je alles hebt liggen kan je vijverfolie gaan verspreiden over de hele vijver. Let er op dat het folie niet te strak is, want wanneer je het gaat vullen met water gaat het folie vanzelf strakker zitten.

Stap 5: Wanneer je het folie goed hebt liggen, kan je de vijver gaan vullen. Hiervoor kan je gewoon heel gemakkelijk kraanwater gebruiken. Wanneer je vijverplanten hebt gekocht kan je deze natuurlijk al plaatsen.

Stap 6: Wanneer je de vijver hebt gevuld kan je het beste de vijver even 2 dagen met rust laten en niet meer aan het folie zitten. Na die 2 dagen kan je ervoor kiezen om het overtollige vijverfolie te verwijderen of weg te werken.